الهیات مسیحی (درس 38)

کلیساشناسی(3)

آئین های مقدس کلیسا

عیسی مسیح از پیروانش خواستار اجرا و نگهداری دو آئینی، که امروزه به آئین های مقدس کلیسا معروفند، شد. نامهای این دو آئین مقدس، تعمید آب و عشای ربانی می باشند. آئین های تعمید آب و عشاربانی، هیچ یک به تنهایی بوجود آورندۀ فیض خاصی نیستند. اما با اطاعت از دستورات مسیح در انجام آنها، و به یاد آوردن کار فداکارانۀ عیسی مسیح بر صلیب، بی شک در فیض خداوند، رشد خواهیم کرد.

بنابراین آئین های مقدس مراسمی هستند که توسط مسیح تعیین شده اند تا در کلیسا بعنوان یک نشان ظاهری از حقیقت نجات بخش ایمان مسیحی، اجرا شوند.

آقای برکوف، الهیات دان پروتستان در تشویق اجرای این آئین ها چنین می گوید:

آیین های مقدس کلیسا علائم و عواملی هستند که فیض باطنی بوجود آمده توسط روح القدس را، تقویت می کنند.

خُب عزیزان، پس از این مقدمه کوتاه، توجه شما رو به رئوس مطالب امروز جلب می کنم.

مطالعۀ امروز ما تحت عنوان آئین های مقدس کلیسا، در دو بخش انجام  خواهد شد که تحت این عناوین هستند:

بخش اول: آئین تعمید آب

بخش دوم:  آئین عشای ربانی

در بخش اول یعنی آئین تعمید آب به 4 مورد اشاره خواهیم کرد که از این قرارند:

  1. زمان پایه گذاری آئین تعمید آب
  2. مفهوم آئین تعمید آب
  3. روش انجام آئین تعمید آب
  4. تعمید گیرندگان

در بخش دوم یعنی آئین عشائ ربانی یا شام خداوند، 3 مطلب رو مطالعه خواهیم کرد که شامل این عناوین هستند:

  • منشاء آئین عشای ربانی
  • مفهوم آئین عشای ربانی
  • شرایط شرکت کنندگان در آئین عشای ربانی

پس به مطالعۀ بخش اول یعنی آئین تعمید آب می پردازیم.

بخش اول آئین تعمید آب

از زمان موعظه یحیی تعمید دهنده و همچنین در تمام قسمت های تعلیمی و تاریخی عهد جدید بارها با موضوع تعمید آب روبرو می شویم.

همانطور که در رئوس مطالب گفته شد، بررسی آئین تعمید آب را از چهار جنبه مطالعه خواهیم کرد، که تحت این عناوین هستند:

  • زمان پایه گذاری آئین تعمید آب
  • مفهوم آئین تعمید آب
  • روش انجامِ آئینِ تعمید آب
  • تعمید گیرندگان

   پس به مطالعۀ اولین مورد یعنی زمان پایه گذاری آئین تعمید آب می پردازیم.

1- زمان پایه گذاری آئین تعمید آب

عیسی مسیح در انجیل متی قبل از صعودش به آسمان، به شاگردانش چنین گفت:

متی 18:28- 20 آنگاه عیسی جلوتر آمده برای آنان صحبت کرد و فرمود: «تمام قدرت در آسمان و بر زمین به من داده شده است. پس بروید و همه ملّتها را شاگرد من سازید و آنها را به نام پدر و پسر و روح‌القدس تعمید دهید  و تعلیم دهید که همه چیزهایی را که به شما گفته‌ام، انجام دهند و بدانید که من هر روزه تا آخر زمان با شما هستم.» (ترجمۀ مژده)

از کلام خدا در می یابیم که شاگردان پس از نزول روح القد س در روز پنطیکاست، این دستور مسیح را اطاعتی نمودند..

اعمال 12:8-13 وقتی به مژده فیلیپُس درباره پادشاهی خدا و نام عیسی مسیح ایمان آوردند مردها و زنها تعمید یافتند. حتّی شمعونِ جادوگر نیز ایمان آورد و تعمید گرفت. (ترجمۀ تفسیری)

کلام خدا همچنین می فرماید که رسولان پیام انجیل عیسی مسیح را به مردم موعظه می کردند و مردم پس از توبه از گناهانشان به مسیح و ایمان آوردن به او، توسط رسولان تعمید آب می گرفتند.

پس میتوان نتیجه گرفت که آئین تعمید آب، نمایانگر توبه و ایمان شخص نجات یافته به عیسی مسیح می باشد.

بدین طریق توبه، ایمان و تعمید آب کاملاً به هم مربوطند.

در اعمال 44:10-48 نیز می خوانیم، کرنیلیوس که یک غیر یهودی بود پس از ایمان آوردن به عیسی مسیح، تعمید آب گرفت.

خب پس از بررسی زمان پایه گذاری آئین تعمید آب به مطالعۀ، مفهوم آئین تعمید آب می پردازیم.

2- مفهوم تعمید آب عهدجدید

آیین مقدس تعمید آب نمادی از مرگ مسیح بر صلیب و رستاخیز او مردگان می باشد.

رومیان3:6-4 پس، حال، که قدرت گناه در ما نابود شده است ، چگونه می توانیم باز به زندگی گناه آلود سابق خود ادامه دهیم ؟ هنگامی که مسیح مرد، طبیعت کهنه ما هم که گناه را دوست می داشت، با او در آب تعمید دفن شد؛ و زمانی که خدای پدر با قدرت پر جلال خود، مسیح را به زندگی بازگرداند، ما نیز در آن زندگی تازه و عالی شریک شدیم. (ترجمۀ تفسیری)

کولسیان 12:2 زیرا زمانی که غسل تعمید گرفتید، در واقع طبیعت کهنه و گناهکارتان با مسیح مرد و دفن شد؛ سپس با مسیح زنده شدید و حیاتی نوین را آغاز کردید. تمام اینها در اثر این بود که به کلام خدای توانا ایمان آوردید، خدایی که مسیح را پس از مرگ زنده کرد. (ترجمۀ تفسیری)

اول پطرس 21:3 اکنون‌ این‌ طوفان‌، غسل‌ تعمید را در نظر ما مجسم‌ می‌کند. وقتی‌ تعمید می‌گیریم‌، نشان‌ می‌دهیم‌ که‌ بوسیله‌ زنده‌ شدن‌ مسیح‌، از مرگ‌ و هلاکت‌ نجات‌ یافته‌ایم‌. هدف‌ از غسل‌ تعمید، نظافت‌ و شستشوی‌ بدن‌ نیست‌، بلکه‌ با تعمید یافتن‌ در واقع‌ بسوی‌ خدا باز می‌گردیم‌ و از او می‌خواهیم‌ که‌ دلهایمان‌ را از گناه‌ پاک‌ سازد. (ترجمۀ تفسیری)

ایماندار با گرفتن تعمید آب اعلام میدارد که مسیح بخاطر گناهان او، بجایش بر صلیب مصلوب شد، در نتیجه زندگی جدیدی را با رستاخیز مسیح آغاز می کند.

رومیان 9:10 – 10 اگر انسان با زبان خود نزد دیگران اقرار کند که عیسی مسیح خداوند اوست و در قلب خود نیز ایمان داشته باشد که خدا او را پس از مرگ زنده کرد، نجات خواهد یافت. زیرا بوسیله ایمان قلبی است که شخص رضایت خدا را حاصل می کند؛ و بعد هنگامی که در برابر دیگران ایمان خود را به زبان می آورد، نجات خود را تأیید می نماید. (ترجمۀ تفسیری)

از آنجائیکه مراسم تعمید آب به تنهایی قادر به مسیحی ساختن یک شخص نمی شود، باید شخص تعمید گیرنده قبل از انجام تعمید، تعالیم توبه و ایمان مسیحی را گذرانده باشد.

اعمال 12:8  اما وقتی مردم به پیغام فیلیپ درباره ملکوت خدا و عیسی مسیح ایمان آوردند، هم مردان و هم زنان غسل تعمید گرفتند. (ترجمۀ تفسیری)

اما همچنین در بعضی از آیات کتاب مقدس می بینیم که ظاهراً تعمید باعث نجات می گردد که من در اینجا به چهار آیۀ مهم در این مورد اشاره می کنم.

مرقس 16:16 هر که ایمان آورده تعمیدیابد، نجات یابد و اما هر که ایمان نیاورد بر او حکم خواهد شد.

اعمال 38:2 توبه کنید و هر یک از شما به اسم عیسی مسیح به جهت امرزش گناهان تعمید گیرید و عطای روح القدس را خواهید یافت.

اعمال 16:22 برخیز و تعمید بگیر و نام خداوند را خوانده ، خود را از گناهانت غسل ده.

اگر چه آیات فوق ظاهراً نشان می دهند که تعمید آب در نجات شخص دخالت دارد اما، واقعیت این است که در تمام این آیات شرط اول نجات، توبه از گناهان و ایمان به عیسی مسیح می باشد و تعمید آب به دنبال آنها صورت می گیرد.

همچنین سخن یحیی تعمید دهنده در متی 11:3 که می فرماید: من شما را به آب به جهت توبه تعمید می دهم، نیز تائیدی بر عمل تعمید آب بعد از توبه از گناهان می باشد.

متی 11:3  من آنانی را که از گناهانشان توبه می کنند با آب غسل تعمید می دهم. (ترجمۀ تفسیری)

پطرس رسول نیز به همانطور در اعمال 38:2 وقتی به یهودیان گفت: به جهت آمرزش گناهان تعمید گیرید، اشاره به تعمید آب پس از توبه از گناهان دارد.

پس می توان نتیجه گرفت که تعمید آب به تنهایی به طاهر شدن از گناهان نمی انجامد. کلام خدا در این رابطه می فرماید:

اول یوحنا 9:1 اما اگر گناهان‌ خود را به‌ او اعتراف‌ نماییم‌، می‌توانیم‌ اطمینان‌ داشته‌ باشیم‌ که‌ او ما را می‌بخشد و از هر ناراستی‌ پاک‌ می‌سازد. این‌ کار خدا کاملا منصفانه‌ و درست‌ است‌، زیرا عیسی‌ مسیح‌ برای‌ شستن‌ و پاک‌ کردن‌ گناهان‌ ما، جان‌ خود را فدا کرده‌ است‌. (ترجمۀ تفسیری)

تعمید آب وسیله ای است که مسیحیان به توسط آن ایمانشان را ابراز می کنند و خدا از این طریق ایمانشان را تقویت میکند. تعمید آب نه تنها نشانه ای از شبیه شدن شخص ایماندار به مسیح است، بلکه همچنین مدرکی دال بر عضویت او در بدن مسیح یعنی کلیسا می باشد. با ایمان به مسیح ایماندار، نجات مسیح را پذیرا و به مانند دیگر ایمانداران عهدجدید، تعمید آب گرفته و به مشارکت مسیحی وارد می شود.  

در این رابطه کلام خدا چنین می فرماید:

اعمال41:2 و 47 پس ایشان کلام او را پذیرفته، تعمید گرفتند و در همان روز تخمیناً سه هزار نفر بدیشان پیوستند … و خداوند هر روزه ناجیان را بر کلیسا می‌افزود.

خب پس از بررسی مفهوم آئین تعمید آب، به مطالعۀ سومین مورد یعنی روش انجام آئین تعمید آب می پردازیم.

3 روش انجام آئین تعمید آب

کلمۀ تعمید به مفهوم فرو بردن و دفن کردن در آب می باشد. در حال حاضر سه روش تعمید آب وجود دارد:

1) تعمید بصورت پاشیدن آب بر شخص تعمید گیرنده

2) تعمید با ریختن آب بر روی شخص و

3) تعمید با فرو بردن کامل شخص در آب

همانطور که ملاحظه می کنید، در این سه روش تفاوتهایی وجود دارد. هر چند روش فروبردن کامل شخص در آب شباهت بیشتری به دفن شدن مسیح،  و بیرون آمدن از آب تعمید به رستاخیز او دارد، ولی ممکن است به علت وجود بعضی از شرایط و مشکلات جسمانی یا اجرایی، روش های دیگر مناسب تر باشند.

بعنوان مثال، دو روشِ پاشیدن و ریختن آب گاهی بعلت کمبود آب و یا به منظور ایجاد سهولت برای اشخاص مسن و معلول استفاده می گردد. در هر صورت باید یادآور بود که نحوۀ انجام تعمید از مفهوم آن مهم تر شمرده نشود،

پس از بررسی روش انجام آئین تعمید آب، به مطالعۀ مورد چهارم یعنی تعمید گیرندگان می پردازیم.

4- تعمید گیرندگان

اصولاً بر اساس کلام خدا، کسانی که با پذیرش پیام نجات بخش انجیل، از گناهانشان توبه کرده و به عیسی مسیح ایمان می آورند واجد شرایط برای گرفتن تعمید می باشند. کلیسای اولیه، نوایمانان را پس از آموزش یافتن از کلام خدا تعمید می داد.

اعمال 36:8-38 همان‌طور که می‌رفتند به آبی رسیدند. خواجه‌سرا گفت: «نگاه کن، در اینجا آب هست چه چیزی مانع تعمید گرفتن من است؟» فیلیپُس گفت: «اگر با تمام دل ایمان آوری هیچ مانعی وجود ندارد.» خواجه‌سرا پاسخ داد: «من ایمان دارم که عیسی مسیح، پسر خداست.» خواجه‌سرا دستور داد کالسکه را نگه دارند. او و فیلیپُس داخل آب رفتند و فیلیپُس او را تعمید داد. (ترجمۀ مژده)

با این گفته مطالعۀ بخش اول یعنی تعمید آب را خاتمه میدهیم و به بررسی بخش دوم تحت عنوان آئین عشای ربانی یا شام خداوند می پردازیم.

بخش دوم عشای ربانی یا شام خداوند

در این بخش از مطالعه مون، آئین عشای ربانی را تحت این عناوین بررسی خواهیم کرد.

  • منشاء آئین عشای ربانی
  • مفهوم آئین عشای ربانی

3) شرایط شرکت کنندگان در آئین عشای ربانی

پس ابتدا به مطالعۀ اولین مورد، یعنی منشاء آئین عشای ربانی می پردازیم.

1)  منشاء آئین عشای ربانی

قبل از هر چیز باید اشاره کنم که در کلام خدا بجای عبارت آئین عشای ربانی از واژه های دیگری نیز استفاده شده است.

بعنوان مثال:

1- عشای ربانی در اول قرنتیان 20:11 شام خداوند“، خوانده شده است.

2- عشای ربانی در اعمال 42:2، شکستن نان“، نامیده شده.

3- عشای ربانی در اول قرنتیان 16:10، شراکت، خوانده شده است.

4- عشای ربانی در یهودا 12 ضیافت محبتانه“، نامیده شده است.

در رابطه با منشاء آئین عشای ربانی پولس رسول در اول قرنتیان 23:11 می فرماید که آنرا از عیسی مسیح خداوند یافته است:

اول قرنتیان 23:11-24 زیرا من از خداوند یافتم آنچه را به شما نیز سپردم، که عیسای خداوند در شبی که او را تسلیم دشمن کردند، نان را گرفت و شکر نموده، پاره کرد و فرمود: «این است بدن من برای شما. این را به‌یاد من به جای آورید.» (ترجمۀ تفسیری)

بنابراین منشاء و پایه گذاری این آیین مقدس را می توان در این آیات ملاحظه نمود:

متی 26:26 -28  وقتی شام می خوردند، عیسی یک تکه نان برداشت و شکر نمود؛ سپس آن را تکه تکه کرد و به شاگردان داد و فرمود: «بگیرید بخورید، این بدن من است .» پس از آن ، جام را برداشت و شکر کرد، و به آنها داده ، فرمود: «هر یک از شما از این جام بنوشید. چون این خون من است که با آن ، این پیمان جدید را مهر می کنم . خون من ریخته می شود تا گناهان بسیاری بخشیده شود. (ترجمۀ تفسیری)

(همین مطلب را میتوان در مرقس 22:14-24 و لوقا 17:22-20 نیز مطالعه کرد)

لازم به ذکر است که، آئین عشای ربانی قسمت مهمی از حیات کلیسای اولیۀ اورشلیم را تشکلیل می داد. بطوریکه در اعمال 44:2-47 میخوانیم که ایمانداران هر روز این آئین را بجا می آوردند:

اعمال 44:2-47 تمام ایمانداران با هم بودند و هر چه داشتند با هم قسمت می کردند. ایشان دارایی خود را نیز می فروختند و بین فقرا تقسیم می نمودند؛ و هر روز مرتب در خانه خدا باهم عبادت می کردند، در خانه ها برای شام خداوند جمع می شدند، و با خوشحالی و شکرگزاری هر چه داشتند با هم می خوردند، و خدا را سپاس می گفتند. اهالی شهر نیز به ایشان احترام می گذاشتند و خدا هر روز عده ای را نجات می داد و به جمع ایشان می افزود. (ترجمۀ تفسیری)

خب پس از بررسی منشاء آئین عشای ربانی، به مطالعۀ دومین مورد یعنی مفهوم آئین عشای ربانی می پردازیم.

2) مفهوم عشای ربانی

برای درک مفهوم آئین عشای ربانی، لازم است به پنج مورد اشاره کرد که از این قرار می باشند:

  • آئین عشای ربانی، یاد گاری از مسیح است
  • عشای ربانی، نشانه عهد جدید است
  • عشای ربانی، یادآوری مرگ مسیح بر صلیب است
  • عشای ربانی، یادآوری پیشگویی بازگشت ثانوی مسیح است
  • عشای ربانی، مشارکت با مسیح و ایمانداران به او است

پس به بررسی اولین مورد یعنی آئین عشای ربانی، یادگاری از مسیح است،  می پردازیم.

 1- آئین عشای ربانی یادگار مسیح است

پولس رسول در اول قرنتیان 24:11 در رابطه با آئین عشای ربانی از عیسی مسیح  چنین نقل قول می کند.

اول قرنتیان23:11-24 این است آنچه خود خداوندمان عیسی مسیح درباره این شام فرموده است و من هم قبلا آن را به شما تعلیم داده ام : خداوند ما عیسی ، در شبی که یهودا به او خیانت کرد، نان را بدست گرفت، و پس از شکرگزاری ، آن را پاره کرد و به شاگردان خود داد و گفت : “این را بگیرید و بخورید. این بدن من است که در راه شما فدا می کنم. این آیین را به یاد من نگاه دارید.” (ترجمۀ تفسیری)

عشای ربانی یادگاری از مرگ، رستاخیز و زنده بودن عیسی مسیح می باشد. بدلیل اهمیت این نکته بود که ایماندارن کلیسای اولیه در روز اول هفته، یعنی یکشنبه به یادگاری روز رستاخیز مسیح، برای پاره کردن نان با هم جمع می شدند.

اعمال 7:20 یکشنبه برای مراسم شام مقدس دور هم جمع شدیم و پولس برای ما موعظه می کرد؛ (ترجمۀ تفسیری)

دومین مورد از مفهوم عشای ربانی این است که این آئین، نشانه ای از عهدجدید می باشد.

2- آئین عشای ربانی نشانه ای از عهد جدید است

پیالۀ شراب در مراسم عشای ربانی نشان دهنده خونی است که برای شروع عهد جدید توسط خداوند ما عیسی مسیح بر صلیب ریخته شد. عیسی در لوقا 20:22 چنین می فرماید:

لوقا 20:22 به همین ترتیب ، پس از شام ، پیاله ای دیگر به ایشان داد و گفت : “این پیاله ، نشاندهنده پیمان تازه خداست که با خون من مهر می شود، خونی که برای نجات شما ریخته می شود. (ترجمۀ تفسیری)

اول قرنتیان 25:11 همچنین پس از شام ، پیاله را بدست گرفت و فرمود: “این پیاله ، نشان پیمان تازه ای است میان خدا و شما، که با خون من بسته شده است . هرگاه از آن می نوشید، بیاد من باشید.” (ترجمۀ تفسیری)

بدین طریق این عهد جدید آمرزش گناهان ایمانداران را فراهم می سازد.

عبرانیان 16:10-18  “اینست آن پیمان جدیدی که در آن روز با خاندان اسرائیل خواهم بست : احکام خود را در فکر ایشان خواهم نهاد و در دل ایشان خواهم نوشت ، تا بی آنکه سخنی گفته باشم ، بدانند از ایشان چه می خواهم ، و از من اطاعت کنند.”  سپس اضافه کرده ، می فرماید: “خطایای ایشان را خواهم بخشید و گناهانشان را دیگر بیاد نخواهم آورد.”  پس حال که گناهان ما بطور دایمی بخشیده و فراموش شده است ، دیگر چه نیازی است که برای آمرزش گناهان، بار دیگر قربانی تقدیم کنیم ؟

این عهد از عهد موسی برتر است.

دوم قرنتیان6:3-9  اوست که ما را توانایی بخشیده تا به مردم اعلام نماییم که خدا برای نجات بشر، عهد و پیمان جدیدی فراهم کرده است . پیام و محتوای این پیمان جدید، این نیست که اگر کسی تمام قوانین خدا را اطاعت نکند می میرد؛ بلکه پیام اینست که روح خدا به انسان ، زندگی و حیات می بخشد. مطابق پیمان قدیم ، برای نجات می بایست همه احکام موسی را اطاعت کرد؛ و چون هیچکس نمی توانست تمام احکام را اجرا کند، پس همه محکوم به مرگ بودند. اما طبق این پیمان جدید، روح خدا به انسان حیات و زندگی واقعی می بخشد.  با اینحال ، آن روش و پیمان قدیم که منجر به مرگ و مجازات ابدی می شد، با چنان شکوه و جلالی شروع شد که مردم طاقت نداشتند به صورت نورانی موسی نگاه کنند؛ زیرا وقتی موسی احکام الهی را که بر روی لوحه ای سنگی حک شده بود، از حضور خدا برای مردم آورد، صورت او در اثر جلال خدا می درخشید. اما این درخشش بتدریج محو می شد.  پس اکنون که روح خدا به انسان زندگی حقیقی می بخشد، آیا نباید انتظار جلال بیشتری را داشته باشیم؟ اگر روشی که باعث محکومیت و هلاکت می شد، با چنان جلال و شکوهی همراه بود، پس طریقی که سبب نجات انسان می گردد، باید جلال و شکوه بیشتری داشته باشد!

بنابراین، شرکت در عشای ربانی یادآور آمرزش گناهان ما توسط ریخته شدن خون مسیح بر صلیب می باشد.

نکتۀ سوم در مفهوم آئین عشای ربانی، یادآوری مرگ مسیح بر صلیب می باشد.  

3- آئین عشای ربانی یادآوری مرگ مسیح بر صلیب است

چنانکه پولس در اول قرنتیان در 26:11 می فرماید:

اول قرنتیان 26:11 به این ترتیب ، هربار که این نان را می خورید و از این پیاله می نوشید، در واقع این حقیقت را اعلام می کنید که مسیح برای نجات شما، جان خود را فدا کرده است.  (ترجمۀ تفسیری)

به همین دلیل است که وقتی مسیحیان به هنگام آئین عشای ربانی بدور یکدیگر گرد می آیند، عملاً مرگ مسیح بر صلیب را به جهان اعلام و یادآوری می کنند.

چهارمین نکته در رابطه با مفهوم عشای ربانی این است که این آئین یادآور پیشگوئی رجعت یا بازگشت ثانوی مسیح می باشد.

 4- آئین عشای ربانی یادآوری پیشگویی رجعت مسیح است

به همین دلیل آیین مقدس عشای ربانی تا زمان رجعت مسیح توسط ایمانداران به او، اجرا خواهد شد. در انتهای آیۀ اول قرنتیان 26:11 پولس از کلیسا چنین درخواست می کند:

متی 29:26  این سخن مرا فراموش نکنید: من دیگر از این محصول انگور نخواهم نوشید تا روزی که آن را تازه با شما در ملکوت پدرم بنوشم .» (ترجمۀ تفسیری)

اول قرنتیان 26:11 پس تا زمان بازگشت خداوند، این آیین را نگاه دارید. (ترجمۀ تفسیری)

از نتایج شرکت در آئین مقدس عشای ربانی، شادی بی نظیر ملاقات باعیسی مسیح در آینده می باشد.

پنجمین نکته در مفهوم آئین عشای ربانی مشارکت با مسیح و ایماندارانش است.

5- آئین عشای ربانی، مشارکت با مسیح و خاصان او است

آئین مقدس عشای ربانی زمانی برای مشارکت ایمانداران با مسیح و با یکدیگر است. میز عشای ربانی به مانند سفرۀ شام آخر خداوند، یادآور کار فداکارانۀ عیسی مسیح بر صلیب برای نجات ایمانداران به اوست.

اول قرنتیان21:10 شما نمی توانید هم از پیاله سفره خداوند بنوشید و هم از پیاله سفره شیطان ؛ هم از نان سفره خداوند بخورید و هم از نان سفره شیطان. (ترجمۀ تفسیری)

پس همانطور که خوانده شد، مسیح میزبان این سفره است. به علاوه، شرکت در این آئین مقدس، ایمانداران را متوجه فروتنی مسیح و مسئولیت آنها در مورد خدمت به یکدیگر می سازد.

چنانکه در یوحنا 14:13و15 میخوانیم که:

یوحنا14:13 و15 شما مرا استاد و خداوند می خوانید، و درست می گویید چون همینطور نیز هست. حال ، اگر من که خداوند و استاد شما هستم ، پاهای شما را شستم ، شما نیز باید پاهای یکدیگر را بشویید. من به شما سرمشقی دادم تا شما نیز همینطور رفتار کنید. (ترجمۀ تفسیری)

وقتی مسیح فرمود که نان و شراب بدن و خون او است. بدون شک مقصودش مفهوم مجازی و تمثیلی آن بود. چنانکه در یوحنا 35:6 و 53-58 عیسی مسیح فرمود که خوردن بدن و آشامیدن خون او بطور تمثیلی به معنی ایمان آوردن و نزدیک شدن به او می باشد.

پولس رسول همچنین در اول قرنتیان 16:10 می فرماید که پیاله شراب و نان در آئین مقدس عشای ربانی نمادی از شراکت در خون و بدن عیسی مسیح  می باشد که تائید کنندۀ حضور او با ایماندارانش در این آئین است. پس می توان گفت که دریافت نان و شراب در عشای ربانی، نشانه ای از قبول مسیح و مشارکت با وی است.

اول قرنتیان16:10 پیاله ای که به هنگام شام خداوند از آن می نوشیم و برای آن دعای برکت می کنیم ، آیا به این معنی نیست که هرکس از آن می نوشد، در برکات خون مسیح شریک می شود؟ و نانی که قسمت کرده ، با هم می خوریم ، آیا نشان نمی دهد که ما با هم در برکات بدن مسیح شریکیم؟ (ترجمۀ تفسیری)

با این گفته موضوع مفهوم آئین عشای ربانی را خاتمه داده و به مطالعۀ شرایط شرکت در عشای ربانی می پردازیم.

3)  شرایط شرکت در آئین عشای ربانی

شرایط لازم برای شرکت در شام خداوند عبارتند از تولد تازه، اطاعت و ایمان به مسیح می باشند.

لازم بودن شرط تولد تازه برای شرکت در آئین عشای ربانی، از این معلوم می شود که مسیح اولین بار این آئین را برای  شاگردان خود، یعنی ایماندارانش برگزار کرد.

متی 26:26-28 وقتی شام می خوردند، عیسی یک تکه نان برداشت و شکر نمود؛ سپس آن را تکه تکه کرد و به شاگردان داد و فرمود: «بگیرید بخورید، این بدن من است .» پس از آن ، جام را برداشت و شکر کرد، و به آنها داده ، فرمود: «هر یک از شما از این جام بنوشید. چون این خون من است که با آن ، این پیمان جدید را مهر می کنم . خون من ریخته می شود تا گناهان بسیاری بخشیده شود. (ترجمۀ تفسیری)

 در اطاعت از فرمان مسیح، شاگردان آئین مقدس عشای ربانی را بطور مرتب اجرا نمودند. (اعمال 42:2 و 46 و 7:20 ، اول قرنتیان18:11-22)

اول قرنتیان 23:11-24 خداوند ما عیسی ، در شبی که یهودا به او خیانت کرد، نان را بدست گرفت، و پس از شکرگزاری ، آن را پاره کرد و به شاگردان خود داد و گفت : “این را بگیرید و بخورید. این بدن من است که در راه شما فدا می کنم . این آیین را به یاد من نگاه دارید.” (ترجمۀ تفسیری)

همچنین از هر شرکت کننده خواسته می شود که با ایمان و شایستگی در این مراسم شرکت کند. (اول قرنتیان27:11- 29).

اول قرنتیان 27:11-29 اگر کسی بطور ناشایست از این نان بخورد و از این پیاله بنوشد، به بدن و خون خداوندمان عیسی مسیح بی احترامی کرده و نسبت به آنها مرتکب گناه شده است. به همین دلیل است که شخص پیش از شرکت در این آیین ، باید با دقت خود را امتحان کند تا ببیند آیا شایستگی برای شرکت در آن را دارد یا نه . زیرا اگر کسی بطور ناشایسته از نان بخورد و از پیاله بنوشد، یعنی تشخیص ندهد که بدن مسیح همان کلیساست ، با شرکت در این آیین ، خود را در نظر خدا محکوم کرده است ، چون به مرگ مسیح بی حرمتی نموده است . (ترجمۀ تفسیری)

علاوه بر اهمیت آئین عشای ربانی،  کلام خدا به سه مورد تعلیم، مشارکت و دعا نیز اشاره دارد.

اعمال 42:2  آنان (مسیحیان) همیشه وقت خود را با شنیدن تعالیم رسولان و مشارکت ایماندارن و پاره کردن نان و دعا می‌گذرانیدند. (ترجمۀ مژده)

این چهار مورد یعنی تعالیم رسولان، مشارکت ایماندارن، پاره کردن نان و دعا در کلیسای اولیه از اهمیت خاصی برخوردار بودند.

به همین دلیل پولس نیز در اول قرنتیان 23:11 به اهمیت شرکت در عشای ربانی توجه خاصی داشت و آنرا در پایه گذاری تمام کلیساها اعمال می کرد. 

امروزه نیز ما به پیروی از فرمان خداوندمان عیسی مسیح، آئین مقدس عشای ربانی را در کلیسا و یا مشارکتهای مسیحی مان  با اهمیت خاصی برگزار می کنیم.