انجیل پادشاهی خدا (24)

موعظۀ سرکوه مسیح (13)

عیسی مسیح و کلام خدا (2) جاودانگی کلام خدا (متی 18:5)

مطالعۀ انجیل پادشاهی خدا رو از متی 18:5 تحت عنوان جاودانگی کلام خدا، پی می گیریم.

عیسی مسیح در متی 17:5-20 که بخشی از موعظۀ سر کوه اوست، نظرش را دربارۀ کتاب مقدس چنین بیان کرد.

متی 17:5-20 گمان مبرید که آمده‌ام تا تورات یا صُحُف انبیا را باطل سازم. نیامده‌ام تا باطل نمایم، بلکه تا تمام کنم. زیرا هر آینه به شما می‌گویم، تا آسمان و زمین زایل نشود، همزه یا نقطه‌ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد تا همه واقع شود. پس هر که یکی از این احکام کوچکترین را بشکند و به مردم چنین تعلیم دهد، در ملکوت آسمان کمترین شمرده شود. امّا هر که به عمل آورد و تعلیم نماید، او در ملکوت آسمان بزرگ خوانده خواهد شد. زیرا به شما می‌گویم، تا عدالت شما بر عدالت کاتبان و فریسیان افزون نشود، به ملکوت آسمان هرگز داخل نخواهید شد.

مقدمه

عیسی مسیح در این بخش از سخنانش به چهار مسئلۀ مهم اشاره می کند.

1) در آیۀ 17 بر اهمیت و برتری کلام خدا تاکید دارد

2) در آیۀ 18 به جاودانی و ماندگاری کتاب مقدس اشاره می کند

3)  در آیۀ 19 شایستگی کلام خدا را مطرح می کند و

4) در آیۀ 20 هدف کتاب مقدس را مورد تاکید قرار می دهد

در جلسۀ گذشته عیسی مسیح با گفتن این مطلب در آیۀ 17 که نیامده تا تورات و صحف انبیا را باطل کند بلکه تا تمام کند، بر خلاف انتظار مردم، 39 کتاب عهدعتیق را مورد تائید قرار داد، و عملاً با زندگی بدون گناهش به قوانین اخلاقی عمل کرد، با قربانی شدنش به قوانین قضایی و با نحوۀ مرگش به قوانین و مراسم تشریفاتی خدا عمل کرد.

حال امروز به مطالعۀ آیۀ 18 تحت عنوان جاودانگی و ماندگاری کلام خدا، می پردازیم.

2) جاودانگی و ماندگاری کلام خدا (آیۀ 18)

عیسی مسیح در این رابطه می فرماید:

متی 18:5 زیرا هر آینه به شما می‌گویم، تا آسمان و زمین زایل نشود، همزه یا نقطه‌ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد تا همه واقع شود. (ترجمۀ کلاسیک)

تفسیر عباراتِ زیرا و هر آینه

آیۀ 18 نتیجۀ آیۀ قبل هست. در آیۀ قبل او ادعا کرده بود که آمده تا تورات و صحف انبیا را تماماً به انجام برساند. حال در آیۀ 18 با عبارت زیرا می خواهد استدلال کند که دلیلش این است که… و بعد ادامه می دهد!

نکتۀ جالب اینکه مسیح پس از واژۀ زیرا از عبارت هر آینه “، استفاده می کند در اصل یونانی، آمین ἀμὴν که در ترجمه های دیگر فارسی اینگونه ترجمه شده اند.

هزارۀ نو … زیرا آمین به شما می گویم

ترجمۀ مژده: یقین بدانید

دری : به یقین بدانید

تفسیری: براستی به شما می گویم

وقتی مسیح می خواهد توجه مخاطبینش را به بیان یک حقیقت جلب کند، در ابتدای گفته اش از آمین استفاده می کرد. حتی در بعضی موارد او آمین را دوبله بکار می برد. بعنوان مثال:

یوحنا 5:3 عیسی در جواب گفت، آمین، آمین به تو می‌گویم اگر کسی از آب و روح مولود نگردد، ممکن نیست که داخل ملکوت خدا شود. (ترجمۀ کلاسیک)

یوحنا 24:5-25  آمین آمین به شما می‌گویم هر که کلام مرا بشنود و به فرستنده من ایمان آورد، حیات جاودانی دارد و در داوری نمی‌آید، بلکه از موت تا به حیات منتقل گشته است. آمین آمین به شما می‌گویم که ساعتی می‌آید بلکه اکنون است که مردگان آواز پسر خدا را می‌شنوند و هر که بشنود زنده گردد. (ترجمۀ کلاسیک)

یوحنا 47:6  آمین آمین به شما می‌گویم هر که به من ایمان آرد، حیات جاودانی دارد. (ترجمۀ کلاسیک)

پس بیائید ببینیم که عیسی مسیح بعد از آمین در متی 18:5 دربارۀ چه مطالب مهمی می خواهد صحبت کند:

متی 18:5 زیرا هر آینه به شما می‌گویم، تا آسمان و زمین زایل نشود، همزه یا نقطه‌ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد تا همه واقع شود. (ترجمۀ کلاسیک)

تفسیر عبارتِ … تا آسمان و زمین زایل نشود …

مسیح برای شروع ادعایش از عبارتِ تا آسمان و زمین زایل نشود استفاده می کند. این عبارتی که مسیح استفاده می کند اصطلاحی است که در محاوره استفاده می شود. مثل این است که ما می گوئیم، من بمیرم… و بعد ادامه بدهیم.

… قرار نیست کسی بمیره تا سخن بعد از من بمیرم ثابت بشه…

… به همینطور قرار نیست که آسمان و زمین نابود بشه تا بقای کلام خدا به اثبات برسه.

البته روزی خواهد رسید که آسمان و زمین از بین خواهند رفت و آنچه باقی خواهد ماند، سخنان خداوند است.

اما آنچه الان باید بدانیم این است که کلام خدا هرگز از بین نمی رود.

مزمور 25:102-27  تو از قدیم بنیان زمین را نهادی، و آسمانها صنعت دستان توست! آنها فانی اما تو باقی هستی! آنها همه چون جامهْ‌مندرس خواهند شد! مانند لباس جایگزینشان خواهی کرد، و  از میان خواهند رفت! اما تو همان هستی، و سالهای تو را پایانی نیست! (ترجمۀ هزارۀ نو)

سُرایندۀ مزمور در اینجا جاودانگی خدا را در برابر آفرینش فانی قرار می دهد.

کتاب مکاشفه نیز تائید می کند که در انتهای زمان این آسمان و زمین از بین خواهند رفت و خدا آسمان و زمینی جدید خلق خواهد کرد.

مکاشفه 1:21 سپس‌زمین‌ و آسمان‌تازه‌ای‌ را دیدم‌، چون آن ‌زمین‌ و آسمان ‌اول ‌ناپدید شده ‌بود. (ترجمۀ تفسیری)

اشعیای نبی نیز به این مسئله اشاره کرده است.

اشعیا 6:51 چشمان‌خود را به‌آسمان‌بدوزید و به‌زمین‌ زیر پایتان‌ نگاه‌کنید، روزی‌ خواهد آمد که‌آسمان‌مانند دود، ناپدید خواهد شد و زمین‌ همچون‌لباس‌، پوسیده‌ خواهد شد و مردمش‌خواهند مرد. اما نجاتی‌ که‌من‌به‌ارمغان‌می‌آورم‌ برای‌ همیشه‌ باقی‌ خواهد ماند و عدالت‌ من‌هرگز از بین‌ نخواهد رفت‌. (ترجمۀ تفسیری)

عیسی مسیح در متی 35:24 نیز به این حقیقت اشاره کرده است.

متی 35:24 آسمان و زمین از بین خواهد رفت ، اما کلام من تا ابد باقی خواهد ماند. (ترجمۀ تفسیری)

پطرس نیز در رساله اش می گوید به نابودی آسمان و زمین اشاره می کند.

دوم پطرس 7:3 اکنون نیز به‌فرمان‌خدا، آسمان‌و زمین‌ باقی‌ هستند تا در روز داوری‌ با آتش ‌نابود شوند، یعنی‌ در همان‌روزی‌ که‌ بدکاران‌مجازات‌و هلاک‌خواهند شد. (ترجمۀ تفسیری)

متاسفانه بسیاری در زندگی امروزی کلام جاودانۀ خدا را آنطور که باید جدی نمی گیرند و برعکس به دنیا فانی چسبیده اند.

عبارت بعدی که در آیۀ 18 حائز اهمیت است همزه یا نقطه ای از تورات می باشه.

متی 18:5 زیرا هر آینه به شما می‌گویم، تا آسمان و زمین زایل نشود، همزه یا نقطه‌ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد تا همه واقع شود. (ترجمۀ کلاسیک)

تفسیر عبارتِ … نقطه یا همزه ای از تورات …

مسیح با بکار بردن عبارت همزه یا نقطه ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد، دارد به الهامی بودن کلام معتبر و مصون از خطای خدا اشاره می کند.

موضوع الهامی بودن کلام خدا و مصون از خطا بودن آن را در مجموعه برنامه های شناخت مسیحیت که یک دورۀ کامل الهیات مسیحی است، بررسی کردیم.

گفتیم که  الهام ثبت حقایق مشکوف شدۀ الهی است.

عیسی مسیح در متی 18:5، نظرش را در رابطه با اصالت، اعتبار، رسمیت و الهامی بودن تورات و صحف انبیا بیان می کند.

هر واعظ و معلم کتاب مقدس، قبل از هر درس و موعظه ای در کلیسا، باید به این موارد اشاره کند تا مبنای تمام خدمات کلیسای بر مبنای این اصول پایه گذاری شود.

نکتۀ دیگر در آیۀ 18 آخرین عبارت آن می باشد.

مسیح سخنش را با عبارتِ تا همه واقع شود خاتمه می دهد.

تفسیر عبارتِ … تا همه واقع شود.

متی 18:5 زیرا هر آینه به شما می‌گویم، تا آسمان و زمین زایل نشود، همزه یا نقطه‌ای از تورات هرگز زایل نخواهد شد تا همه واقع شود. (ترجمۀ کلاسیک)

زمانیکه مسیح این عبارت را بیان کرد بخشی از نبوتهای عهدعتیق از جمله تجسم خدا، تولد ماشیح از باکره و بخشی از خدمات او، به انجام رسیده بودند.

اما بخش دیگری از جمله مصلوب شدن، رستاخیز و صعودش به آسمان هنوز به وقوع نپیوسته بودند.

با وجود اینها عیسی مسیح می خواهد که مخاطبینش مطمئن باشند که هر چه که در کتاب مقدس گفته شده به انجام خواهد رسید.

علاوه بر این، عبارات به انجام رسیدن در آیۀ 17 با آیۀ 18 متفاوتند.

عیسی مسیح در آیۀ 17 فرمود که:

متی 17:5 … من آمده ام تا آنها (تورات و صحف انبیا) را تکمیل نمایم و به انجام رسانم.

اما در آیۀ 18 می فرماید:

متی 18:5 … تا همه آن به انجام برسد. (ترجمۀ مژده)

آقای دکتر آرتور پینک، مفسر کتاب مقدس، در رابطه با به انجام رسیدن نبوتها چنین می گوید:

هر آنچه در کلام خدا گفته شده اعم از نبوتها، دستورات و مجازات ها باید به سه صورت به انجام می رسند.

اول بتوسط عیسی مسیح، بطور شخصی و نیابتی برای ضمانت کار و

دوم با بشارت پیام انجیل توسط پیروانش

و در نهایت، سوم با داوری کردن گناهکاران برای هلاکت جاودانی.

عیسی مسیح نیامده بود تا مانندن رهبران ظالم مذهبی آن زمان، قوانین انسانی را بر مردم تحمیل کند، بلکه تا تائید و تاکید و اجرا نماید.

نتیجه گیری

اگر شخصی نظر من را در رابطه با کتاب مقدس یا آیات کلام خدا بپرسه، تنها پاسخ من به او این خواهد بود که نظر من همان نظر عیسی مسیح نسبت به کتاب مقدس است.

وقتی عهدجدید را مطالعه می کنیم می فهمیم که عیسی مسیح 64 بار با اقتدار به آیات عهدعتیق اشاره کرده است. او با صراحت تائید کرده است که آیات عهدعتیق زایل نخواهند شد.

اجازه بدید تا اشارۀ مختصری به اینکه عیسی مسیح چقدر به کتاب مقدس خود را متعهد می دید داشته باشم.

بعنوان مثال نگاهی به متی 23:22-28 بیاندازیم. در اینجا صدوقیان که به زندگی پس از مرگ اعتقاد نداشتند از روی امتحان، طی یک داستان، از مسیح سوالی مطرح کردند که از این قرار بود.

متی 23:22-28 و در همان روز، صدّوقیان که منکر قیامت هستند نزد او آمده، سوال نموده، گفتند، ای استاد، موسی گفت، اگر کسی بی‌اولاد بمیرد، می‌باید برادرش زن او را نکاح کند تا نسلی برای برادر خود پیدا نماید. باری در میان ما هفت برادر بودند که اوّل زنی گرفته، بمرد و چون اولادی نداشت زن را به برادر خود ترک کرد. و همچنین دوّمین و سوّمین تا هفتمین. و آخر از همه آن زن نیز مرد. پس او در قیامت، زن کدام یک از آن هفت خواهد بود زیرا که همه او را داشتند؟

فریسیان تصور کردند که با مطرح کردن این سوال، مسیح را غافل گیر کردند. مسیح در پاسخ به آنها چنین گفت:

متی 29:22-32 عیسی در جواب ایشان گفت، گمراه هستید از این رو که کتاب و قوّت خدا را در نیافته‌اید، زیرا که در قیامت، نه نکاح می‌کنند و نه نکاح کرده می‌شوند، بلکه مثل ملائکه خدا در آسمان می‌باشند. امّا درباره قیامت مردگان، آیا نخوانده‌اید کلامی را که خدا به شما گفته است، من هستم خدای ابراهیم و خدای اسحاق و خدای یعقوب؟ خدا، خدای مردگان نیست، بلکه خدای زندگان است. (ترجمۀ کلاسیک)

پاسخ مسیح بسیار شگفت انگیز و فوق العاده است. توجه کنید که او در اینجا دو بار به کتاب مقدس رجوع می کند.

مسیح در پاسخ خود در آیۀ 29، صدوقیان را بخاطر اینکه از کتاب مقدس چیزی نمی دانند، گمراه خطاب می کند. باز در آیۀ 31 به آنها می گوید مگر کتاب مقدستان را نخوانده اید؟ از این می توانیم نتیجه بگیریم که نخواندن کتاب مقدس ما را گمراه می کند. (البته این خود یک موضوع جداگانه ایست)

پس، مبنای استدلال مسیح کتاب مقدس است. خدا در کتاب مقدس می فرماید که من خدای ابراهیم و اسحق و یعقوب هستم نه بودم. بنابراین اگر خدا خودش را من هستم”، معرفی می کند. یعنی ابراهیم، اسحق و یعقوب در ملکوت او زنده هستند. در غیر اینصورت خودش را خدای من بودم خطاب می کرد.

عیسی مسیح نتیجه می گیرد که، پس خدا، خدای زندگان است نه مردگان. به این مفهوم که زندگی پس از مرگ وجود دارد و در آن زمان زاد و ولد نخواهد بود.

علاوه بر این، عیسی مسیح نه تنها به جاودانگی کتاب تورات و صحف انبیا ایمان داشت بلکه سخنان خودش را نیز به همان اندازه جاودانه می دانست. مسیح در این رابطه متی 35:24 چنین می گوید.

متی 35:24 آسمان و زمین زایل خواهد شد، لیکن سخنان من هرگز زایل نخواهد شد.

مسیح با این ادعای خود، به روشنی سخنانش را با تورات و صحف انبیا هم رتبه می داند.

بعبارتی ادعای الوهیت می کند.

متاسفانه بعضی عهدعتیق را به اندازۀ عهدجدید کلام خدا نمی دانند و این کاملاً اشتباه است.

کتاب مقدس ما مسیحیان از دو بخش عهدعتیق و عهدجدید تشکیل شده و هر دو به یک اندازه کلام خدا هستند.

از آنجائیکه عیسی مسیح در سخنانش بارها عهدعتیق را تائید کرد، ما نیز باید آنرا بپذیریم.

بعنوان مثال:

مسیح در متی 19 سرگذشت آدم و حوا اشاره کرد،

مسیح در لوقا 11، به  قتل هابیل اشاره می کند

در متی 24 به طوفان نوح

در یوحنا 8 به ابراهیم

در لوقا 17 به سرگذشت لوط و صدوم و عموره

در مرقس 12 به برگزیدگی موسی و احکام او اشاره کرد

در یوحنا 6 به نان من که از آسمان نازل شد

در یوحنا 3 به مار برنجی و غیره.

مسیح با اشاراتش به کتاب مقدس، صحت و اقتدار عهدعتیق را، نزد مخاطبینش تاکید کرد.

بنابراین ما نیز با همان نگرش و ایمان مسیح باید به عهدعتیق نگاه کنیم.

علاوه بر اینکه مسیح به صحتِ عهدعتیق ایمان داشت، مسیح  به کفایت کلام خدا برای رستگاری بشر نیز معتقد بود.

مسیح در مَثَلِ ایلعازر و شخص ثروتمند می گوید وقتی که شخص ثروتمند در جهنم از ابراهیم خواست که شخصی را از عالم اموات نزد برادرانش بفرستد تا آنها را هدایت کند، در پاسخ به او چنین گفته شد:   

لوقا 29:16-31 ابراهیم فرمود: موسی و انبیا بارها و بارها ایشان را از این امر آگاه ساخته اند. برادرانت می توانند به سخنان ایشان توجه کنند.  ثروتمند جواب داد: نه ، ای پدرم ابراهیم ! به کلام ایشان توجهی ندارند. اما اگر کسی از مردگان نزد ایشان برود، یقیناً از گناهانشان توبه خواهند کرد. ابراهیم فرمود: اگر به سخنان موسی و انبیاء توجهی ندارند، حتی اگر کسی از مردگان هم نزد ایشان برود، به سخنان او توجه نخواهند کرد و به راه راست هدایت نخواهند شد. (ترجمۀ تفسیری)

عیسی مسیح با بیان این مثل روشن می سازد که سخنان موسی و انبیا برای هدایت مردم به سوی رستگاری کفایت می کند.

عیسی مسیح همچنین اعلام کرد که کتاب مقدس انسان را از اشتباه و سرگردانی آزاد می سازد. بطوریکه در مرقس 24:12 چنین می خوانیم.

مرقس 24:12 عیسی جواب داد: “شما چقدر گمراهید، زیرا نه از کلام خدا چیزی می دانید نه از قدرت خدا. (ترجمۀ تفسیری)

عیسی مسیح همچنین از کتاب مقدس برای پیروزی بر وسوسه ها و آزمایشات استفاده کرد.

مسیح در تجربۀ بیابان در مقابل وسوسه های شیطان سه بار از آیات کتاب مقدس استفاده کرد. اگر چه مسیح برای پیروزی بر شیطان نیازی به استفاده از آیات کتاب مقدس نداشت، اما برای اینکه نمونۀ کاملی برای ما در این چنین شرایط باشد، برای جوابگویی به شیطان از آیات تثنیه 3:8 ، 16:6 و 3:6 استفاده نمود.

عیسی مسیح خدمتش را از کلام خدا آغاز کرد. پس از تجربۀ بیابان به یک کنیسه در ناصره رفت و با گشودن و قرائت کلام خدا از اشعیا 1:61-2، خدمت خود را رسماً آغاز کرد.

اشعیا 1:61-2 روح‌ خداوند بر من‌ است‌. خداوند مرا برگزیده‌ تا به‌ رنجدیدگان‌ بشارت‌ دهم‌، دل‌ شکستگان‌ را شفا بخشم‌، به‌ اسیران‌ مژده‌ آزادی‌ دهم‌ و کوران‌ را بینا سازم‌. او مرا فرستاده‌ تا به‌ قوم‌ او که‌ سوگوارند تسلی‌ دهم‌ و بگویم‌ که‌ زمان‌ رحمت‌ خداوند برای‌ ایشان‌ و روز غضب‌ او برای‌ دشمنانشان‌ فرا رسیده‌ است‌. (ترجمۀ تفسیری)

– پس اولین کاری که مسیح در خدمت خود انجام داد، قرائت دو آیه از عهدعتیق بود که پیام او محسوب شد. بعد از آن نشست و تمام شنوندگان تحت تاثیر قرار گرفتند. چون کلام خدا قوی بود.

– پس از چندی شاگردان یحیی تعمید دهنده نزد او آمدند و از او سوال کردند که آیا او مسیح است یا باید در انتظار شخص دیگری باشند. عیسی مسیح در پاسخ به آنها به کلام خدا اشاره کرد. مسیح به کلام خدا تکیه می کرد.

– هنگامیکه در معبد یهود داشت میز صرافان را واژگون می کرد، آنرا با اقتدار کلام خدا انجام داد.

– هنگامیکه که رفت تا بر صلیب جانش را فدا سازد نیز مطابق با کلام خدا آنرا انجام داد.

درسی که باید از این نکته بگیریم که اگر عیسی مسیح را بعنوان خداوند و نجات دهندۀ شخصی مان پذیرفته ایم، پس باید از اشتیاق و غیرت او به کتاب مقدس سرمشق بگیریم.

شاگردان مسیح نیز به این حقیقت رسیده بودند.

وقتی که عیسی مسیح از شاگردانش پرسید که آیا می خواهید مرا ترک کنید، پطرس به او چنین پاسخ داد.

یوحنا 68:6 شمعون پِطرُس به او جواب داد، خداوندا نزد کِه برویم؟ کلمات حیات جاودانی نزد تو است. (ترجمۀ هزارۀ نو)

این اعتراف پطرس باید، اعتراف همۀ با باشد.

اگر چنین باشد پس کلام خدا برای ما بسیار ارزشمند است. کتاب مقدس حق و الزام آور است.

بعضی می گویند که در عهدعتیق اشتباهاتی وجود دارد، اگر چنین می بود، پس باید سه احتمال وجود داشته باشد.

1) یا اینکه، عیسی مسیح از آن اشتباهات آگاهی نداشت،

2) و یا اینکه عیسی مسیح نسبت به آن اشتباهات بی تفاوت بود

اگر یکی از دو مورد فوق صحیح می بود، پس مسیح نمی توانست خداوند باشد.

در غیر اینصورت یک احتمال باقی خواهد ماند و آن اینکه:

3) کتاب مقدس عاری از خطاست

با وجود همۀ اینها یک سوال باقی می ماند و آن اینست که تکلیف ما با کتاب مقدس چیست؟

تکلیف ما با کلام خدا چیست؟

در اینجا به پنج مورد اشاره می کنم.

1) کتاب مقدس را بپذیریم

اگر مطابق با گفتۀ مسیح، نقطه یا همزه ای از کتاب مقدس زایل نمی شود پس باید آنرا چون کلام خدا پذیرفت.

یعقوب 21:1 بنابراین ، هر نوع ناپاکی و عادت زشت را که هنوز در وجودتان باقی است ، از خود دور کنید؛ و با فروتنی کلام خدا را که در دلتان کاشته شده است ، بپذیرید، زیرا این کلام قدرت دارد جانهای شما را نجات بخشد. (ترجمۀ تفسیری)

باید کتاب مقدس را بعنوان کلام خدا، کلام مقدر مسیح، تماماً حق و تنها وسیله ای که قادر به رستگار نمود ماست، بپذیریم.

فراموش نکنیم که بهای گزافی برای آن پرداخت شده.

2) کتاب مقدس را احترام کنیم

مزمور 103:119 می گوید:

مزمور 103:119 کلام تو به مذاق من چه شیرین است و به دهانم از عسل شیرینتر. (ترجمۀ تفسیری)

آیا از شنیدن و خواندن کلام خدا لذت می برید؟ کسانیکه برای شنیدن و خواندن کلام خدا تشنه و گرسنه هستند برای گفتن حقیقت هم همانطور می باشند.

مارتین لوتر هیچگاه از بیان حقایق کتاب مقدس ترس نداشت.

شهدای عزیز کلیسا ایران هم همینطور!

مسیح فرمود اگر مرا دوست دارید کلام مرا نگاه دارید.

ما نه تنها با خواندن و شنیدن کلام خدا آنرا احترام می کنیم بلکه با عمل کردن به آن نیز.

3) کتاب مقدس را مطالعه کنیم

سفارش پدرانه پولس رسول به تیموتاوس برای داشتن یک زندگی مقدس و خدمت موفق این بود:

دوم تمیوتاوس 15:2 از کودکی کتاب مقدس را فرا گرفته ای. این کتاب به تو حکمت بخشیده تا بدانی که دست یافتن به نجات، از راه ایمان به عیسی مسیح امکان پذیر است. (ترجمۀ تفسیری)

ارمیا در تشبیهی گفت که کلام خدا را خورد.

پولس این مسئله را به گونه ای دیگر به کلیسای کولسیان بیان می کند.

کولسیان 16:3 کلام و تعالیم مسیح را به یاد آورید و بگذارید سخنان او زندگی تان را بارور سازد و شما را حکمت آموزد. کلام او را به یکدیگر تعلیم دهید. مزامیر و سرودهای روحانی بسرایید و با قلبی مملو از شکرگزاری آنها را برای خداوند بخوانید. (ترجمۀ تفسیری)

4) از کتاب مقدس دفاع کنیم / مجاهده کنید

در رسالۀ یهودا 3 می خوانیم:

یهودا 3 اکنون‌ لازم‌ می‌بینم‌، مطلب‌ دیگری‌ بجای‌ آن‌ بنویسم‌ تا شما را ترغیب‌ نمایم‌ از آن‌ حقیقتی‌ که‌ خدا یکبار برای‌ همیشه‌ به‌ مقدسین‌ خود عطا کرد، با جدیت‌ تمام‌ دفاع‌ کنید. (ترجمۀ تفسیری)

ترجمۀ کلاسیک: ناچار شدم که الآن به شما بنویسم و نصیحت دهم تا شما مجاهده کنید برای آن ایمانی که یکبار به مقدّسین سپرده شد.

آقای چارز اسپرجون می گوید که کلام خدا نه تنها ارزش دارد که مطابقش زندگی کنیم بلکه حتی ارزش دارد که برایش بمیریم.

5) کتاب مقدس را موعظه کنید

نصیحت پدارنه و شبانی پولس به پسر روحانی اش تیموتاوس چنین بود:

دوم تیموتاوس 2:4 در هر موقعیت، و در وقت و بی وقت، کلام خدا را اعلام نمایی . آماده باش تا هر وقت لازم شد، مومنین را اصلاح و توبیخ و تشویق کنی . همواره با صبر و بردباری کلام خدا را به ایشان تعلیم ده. (ترجمۀ تفسیری)

بعبارتی خدا از ما می خواهد که وقت و بی وقت و به بهانه های مختلف پیام آمیخته از محبت انجیل را با مردم در میان بگذاریم، چون از شنیدن این کلام است که ایمان حاصل می شود و حاصل ایمان نجات و رستگاریست.

مطالعۀ بعدی ما از از متی 19:5 تحت عنوان رابطۀ مسیحی با کتاب مقدس، می باشد.